Cytat dnia. Tłusty czwartek
“(…) Nieodłącznym elementem każdej karnawałowej uczty była jej obfitość. Perspektywa czterdziestodniowego postu skłaniała do „popuszczenia pasa” i wykorzystania ostatnich chwil na delektowanie się sutym jadłem i mocnym napojem. Takie też korzenie ma dobrze nam znany tłusty czwartek, zwany również „combrowym”. W tym dniu królowało kraszone jadło: kapusta z mięsem i słoniną, boczek czy kasza ze skwarkami. Choć przysmaki te nie przetrwały próby czasu, to tradycyjnie na naszych stołach w ostatni czwartek karnawału nie może zabraknąć słodkich wyrobów: chrustu, zwanego także faworkami, oraz pączków, z których w XVII w. słynęły zwłaszcza warszawskie cukiernie. W przeszłości tłusty czwartek był nie tylko świętem typowego polskiego słodkiego specjału. Był to również dzień zabaw i spotkań zwany „combrem”, jak już wspomniano powyżej, lub „babskim combrem”. W XVIII w. urządzały je głównie krakowskie przekupki, świętując śmierć niezwykle surowego krakowskiego wójta Combra, która, jak głosi tradycja, przypadła właśnie w tłusty czwartek. (…)”
Weronika Stachura, “Przewodnik Katolicki”